Live klassieke muziek in de Leidse Stevenshof

De Maria Middelareskers aan de Rijndijk bood op zaterdagmiddag 10 oktober 2020 een fraai akoestiekrijk podium voor een serie korte uitvoeringen van klassieke muziek. De commissie Kunst en Cultuur van de Wijkraad Stevenshof, Stevenshof Vitaal en het professionele kamermuziekfestival Classical Encounters verzorgden samen een gevarieerd programma dat ook via livestream werd uitgezonden.

Het strijkersensemble van violiste en artistiek leider van Classical Encounters Eva Stegeman speelde vol passie een stuk van Antonin Dvorak waar de vrolijkheid vanaf sprong. Twee duo's studenten van het Koninklijk Conservatorium lieten de muziek van Schubert en Beethoven schitteren. Heel verrassend en van opmerkelijk niveau was het pianospel van jong talent uit de Stevenshofzelf. De broertjes Xiatan (11 jaar) en Xiapeng Zhou (12 jaar) hadden de Black foreset polka en de wonderschone Balade pour Adeline in petto en de elfjarige Sven de Ridder toverde zowaar een eigen compositie 'Wolf in de winter' uit de piano. Je hoorde de wolf sluipen en rennen.

20201010 Xiatan Zhou huiskamerconcert

Xiatan Zhou

De kerk annex concertzaal was uitverkocht, al was dat door de corona-afstand die aangehouden moest worden helaas niet goed te merken. Het extra harde applaus vergoedde veel.

Dat er voor uitvoeringen van klassieke muziek in de Stevenshof een plek is, werd door het niveau en de belangstelling bevestigd. In afwachting van de verbouwing van het Buurthuis, biedt de Maria Middelareskerk een prima alternatief. Een klassiek kerstconcert staat alweer op de planning.

Door: Ben Crul