Ga naar de inhoud

Initiatiefgroep Ontmoetingsplek

1 september 2021

Eindelijk….
Het gaat er eindelijk van komen: de hoognodige verbouwing van ons Huis van de Buurt aan de Trix Terwindtstraat tot een centrale ontmoetingsplek voor de bewoners van de
Stevenshof. Tot 30 augustus konden – helaas vele maanden later dan gepland – de huidige huurders, zoals bijvoorbeeld BplusC (bibliotheek), SPL (kinderopvang), Incluzio, Soll en Buzz (middenblok voor welzijn en sport) en de SWT, JGT en JGZ (ja, je verslikt gemakkelijk in al die afkortingen) nog commentaar geven op het steeds wat aangepaste Voorlopig Ontwerp van de gemeente. Als wijkbewoners hebben wij – hoe bizar ook – officieel geen stem in het proces omdat we geen huurder zijn, maar dat heeft vertegenwoordigers vanuit de Wijkraad en Stevenshof Vitaal er niet van weerhouden om zich er toch flink mee te bemoeien tot contact met de verantwoordelijke wethouder Marleen Damen toe. Wij vormen met elkaar tenslotte de gebruikers en bezoekers van het Huis van de Buurt.

Nu alle partijen het eens zijn over het Voorlopig Ontwerp wordt nu het Definitief Ontwerp
door de gemeente gemaakt en daarna een aanbesteding uitgeschreven welke  aannemer deze prestigieuze klus mag uitvoeren. De vertegenwoordigers namens bewoners, hebben zich vooral sterk gemaakt voor een uitnodigende centrale ontmoetingsruimte (de huidige luifel wordt inpandig) waarin de bibliotheek vloeiend overloopt, een professionele keuken en een royale terrastuin op het zuiden waar zoveel mogelijk wijkbewoners graag willen komen. Ook daarvoor is inmiddels een werkgroep actief. Nu ‘de kogel eindelijk door de kerk is‘ kunnen de werkgroepjes die zich bezig hielden met de inrichting en aankleding van de centrale ruimte, de keuken en de terrastuin weer voort al kunnen zij daarbij nog wel wat professionele hulp gebruiken. Zie de tekst onderaan deze pagina voor de verschillende werkgroepen.

Tijdens de Vitaliteitsmarkt van 11 september kunt u in de kraam van de Wijkraad de tekeningen zien van hoe ons vernieuwde Huis van de Buurt eruit gaat zien.

Wij zijn Initiatiefgroep Ontmoetingsplek met o.a. buurtbewoners Ben Crul, Patrick Smits, Ron Derogee, Ingrid Stegeman, Frank Kooper, Carla Kramer en Henk Blaaubeen die samen in januari 2020 een Programma van Eisen (PvE) hebben opgesteld voor zo’n ruimte.

Ons doel is

Een uitnodigend ingerichte en vormgegeven ruim opgezette ontmoetingsplek waar alle wijkbewoners van jong tot oud graag willen en kunnen komen voor contact, om wat te eten en te drinken, om te werken en wat te spelen of te doen. Het hele jaar dagelijks geopend. Met een professionele keukenfaciliteit gericht op gezonde voeding en een ruim terras op het zuiden.

We zijn aan de slag met

Eigenaar Gemeente Leiden, hoofdhuurders Incluzio en BplusC (bibliotheek) en Wijkraad (voorzitter). Inmiddels is de Bouwcommissie Buurthuis geformeerd. Volgens planning moet de verbouwing eind 2021 gereed zijn met een centrale ontmoetingsruimte van meer dan 200m2.

Op de planning staat

Concept tekening voor verbouwing Buurthuis en verdeling beschikbare ruimtes. Samenstellen van vier werkgroepen van bewoners die gaan adviseren over:

 1. inrichting binnen
 2. inrichting buiten (o.a. terras)
 3. keuken en menukaart
 4. financiën
 5. werving van enthousiaste buurtbewoners.

 

Nieuws

Zie de video’s hieronder van onze bijeenkomsten.

Mee helpen? Meld je aan! ontmoetingsplek@stevenshofvitaal.nl
Vragen? Mail ons! ontmoetingsplek@stevenshofvitaal.nl

Help nu mee aan een gezellige, gezonde en groene wijk! 

Wil jij iets nuttigs doen voor jezelf en onze buurt? Stevenshof Vitaal, het project waarmee we onze wijk beter leefbaar gaan maken, zoekt nog enthousiaste bewoners en zo mogelijk (ervarings)deskundigen die willen meedenken over en helpen bij de uitvoering van onze plannen.

Nu al zijn zes initiatiefgroepen actief: Beweeglint, Groen, Ontmoetingsplek, Sociale relaties, Voeding en Dierenweide. Zo buigt ‘Groen’ zich bijvoorbeeld over de groente- en kruidentuin, stelt ‘Voeding’ het wekelijkse Stevenshofrecept bij AH samen, zoekt ‘Beweeglint’ vervolgsponsoring voor uitbreiding van het aantal beweegapparaten, start  ‘Ontmoetingsplek’ met de inrichting van ons te verbouwen buurthuis, is ‘Dierenweide’ alweer bezig met de heropening en bekijkt ‘Sociale relaties’ hoe we invulling kunnen geven aan het omkijken naar elkaar. Allemaal initiatiefgroepen waarover veel meer staat op www.stevenshofvitaal.nl. Bijvoorbeeld hoe je kan meehelpen en je je kunt aanmelden.

Zo start nog dit jaar de verbouwing van ons buurthuis, dé ontmoetingsplek voor alle bewoners van de Stevenshof. Een moderne en sfeervolle plek waar wijkbewoners van elke leeftijdsgroep elkaar treffen voor een kopje koffie, een broodje, een cursus of een leuke, leerzame of gezonde activiteit. Deze ontmoetingsplek moet een plek zijn waarin de wijkbewoners zelf hun eigen ideeën en initiatieven kunnen terugzien. De ruwe schetsen zijn door alle instanties goedgekeurd en de gemeente zoekt nu een aannemer. Die maakt en verplaatst alleen de muren en wanden. We zoeken voor de initiatiefgroep Ontmoetingsplek nog buurtbewoners die met kennis van zaken actief en creatief willen meedenken over de inrichting van deze plek, zowel voor binnen als voor het grote terras buiten; van menu tot meubilair.  Er zijn binnen deze initiatiefgroep vier subwerkgroepen geformeerd: ‘Inrichting Binnen’, ‘Inrichting Terras & Tuin’, ‘Keuken’ en ‘Financieel’ (zie de kaderteksten hieronder).

Ben je een enthousiaste, doelgerichte en behulpzame Stevenshofbewoner met ervaring op één van deze gebieden of wil je je inzetten bij een van de andere initiatieven? Stuur dan een mail naar het initiatief van je keuze en beschrijf daarin ook je ervaring. Onder ‘contact’ op de homepage van de website kan je direct het juiste emailadres aanklikken. Meld bij Ontmoetingsplek ook je gewenste werkgroep. Een briefje afgeven bij het Buurthuis met dezelfde gegevens over jezelf en je ervaring kan natuurlijk ook.

Werkgroep ‘Inrichting Binnen’

Ervaring nodig op het gebied van interieurarchitectuur of styling.

Wat moet er gedaan worden?

 • Sfeer en uitstraling bepalen door middel van ‘Moodboards’ bijv. met app Pinterest
 • Plattegrond intekenen
 • Aanwezigheid verzorgen van bijv biljart, dart en andere gezelschapsspellen
 • Passend meubilair en planten
 • Zitplaatsen voor 60 mensen, leestafel en een loungebank
 • Kinderhoek

Werkgroep ‘Inrichting Tuin & Terras’

Ervaring nodig op het gebied van buiteninrichting of horeca..

Wat moet er gedaan worden?

 • Indeling ruimte: toegankelijk voor 100 bezoekers tegelijk, goed toegankelijk en beloopbaar
 • Indeling natuur: planten en bomen plaatsen
 • Sfeer en uitstraling bepalen: ‘Moodboards’ maken
 • Kinderspeeltoestellen?
 • Tuinmeubels
 • Beveiliging (hek verplaatsen?)
 • Ingang parkzijde?
 • Eventueel een fontein
 • Bomen voorzijde
 • Onderhoud groen

 

Werkgroep ‘Keuken’

Ervaring op het gebied van horeca en keukens.

Wat moet er gedaan worden?

 • Indeling ruimte, functioneel: opslagruimte voor genoeg voedsel en aanwezigheid personeel
 • Keukenapparatuur verzorgen
 • Servies verzorgen
 • Bezetting uitzoeken
 • Exploitatie/ personeel regelen
 • Vergunningen verzorgen
 • Toegankelijkheid voor mensen die het niet breed hebben
 • Menu ontwikkelen met nadruk op gezond voedsel, in samenwerking met de Buurttuin of schooltuin

 

Werkgroep ‘Financieel’

Ervaring op het gebied van sponsoring en..

Wat moet er gedaan worden?

 • Begrotingen maken
 • Sponsoring zoeken
 • Inventarisering wensen mbt financiën
 • In beeld brengen financiering
 • Contact en steun winkeliersvereniging Stevensbloem

 

Hieronder staan de video’s (gesorteerd op datum van nieuw naar oud) met updates van de initiatiefgroep Ontmoetingsplek.

Update 15 februari 2022

Update 2 december 2021

Update 21 september 2021

Update 15 juni 2021

Update 14 april 2021

Update 9 februari 2021

Update 17 november 2020

Update 6 oktober 2020

Update 24 juni 2020

Update 13 mei 2020

Update 7 maart 2020

Sfeerbeeld van de nieuwe ontmoetingsplek

Print Friendly, PDF & Email