Ga naar de inhoud

Het laatste nieuws

8 oktober 2022

Muziek in de Bieb

Simon Austin Special – great to play, great to listen to.
 
Muzien van en door Simon Austin i.s.m. leden van zijn eigen Stena Strijkkwartet, Châtelaine Voets (dwarsfluit), Marianne Matthijssen (viool), Josca van Duivenbode (altviool) en Ingrid Claus (piano).
 
Simon Austin komt uit Engeland en woont al jaren in Nederland. Hij speelt viool en componeert.
 
Kom luisteren, waan je op het Engelse platteland en herken Engelse volksmuziek.
 
Tijd: 11.00-12.00 uur, zaterdag 8 oktober
Locatie: Bibliotheek Stevenshof
Adres: Trix Terwindtstraat 6, Leiden

30 juni 2022

 

Goed geraden en gewonnen

 

Tijdens het wijkfeest van 18 juni 2022 stond een zomerse salade onder de stolp bij één van de StevenshofVitaal-kramen. Door de juiste ingrediënten op een briefje te schrijven kon je een prijs winnen. Dit was nog niet zo eenvoudig. Slechts drie personen is het gelukt om te zien dat er aardbeien, witlof, amandelen, avocado en ei in de salade zaten. Hiernaast Raya die de hoofdprijs in ontvangst neemt. Zij was erg blij met de AH-cadeaubon van €20. de andere twee winnaars hebben een AH-cadeaubon van €10,- gewonnen.  

Meer informatie over wat er speelt in de Stevenshof? Kijk ook eens bij
de Facebookgroep Stevenshof, Polderpraat, BUURbook of EenGoedeBuur

15 mei 2022

Wedstrijd mooiste boomspiegel of geveltuin

 
Doe mee en win een tuin-cadeaubon van maximaal 50 euro door foto’s in te sturen van jouw geadopteerde boomspiegel of geveltuin.
 
Heb je nog geen boomspiegel of geveltuin geadopteerd, vraag deze dan gauw aan bij de gemeente Leiden door te mailen naar de groencoach via aandeslag@leiden.nl . Meer informatie vind je hier https://www.gagoed.nl/…/1901241_TD_Ruimte-voor-de-stad…
 
Stuur jouw foto’s uiterlijk vrijdag 17 juni 2022 naar Initiatiefgroep Groen door deze te mailen naar groen@stevenshofvitaal.nl . Vermeld je volledige naam, woonadres en een foto van het convenant met de gemeente Leiden zodat je kunt aantonen dat de desbetreffende geveltuin of boomspiegel op de foto ook door jou geadopteerd is.
 
Op zaterdag 18 juni 2022 staat Initiatiefgroep Groen op het Vitaliteitsfestival en dan zullen om 15:00 de prijzen uitgereikt worden aan de adoptanten van de drie mooiste boomspiegels of geveltuinen.

8 mei 2022

Wijkfeest Stevenshof 40 jaar!

 

Op zaterdag 18 juni organiseert Wijkvereniging Wijkraad Stevenshof het wijkfeest, in samenwerking met verschillende organisaties uit de wijk.

De aanleiding is het 40-jarig bestaan van de wijk. Op 15 december 1982 werd namelijk de eerste paal geslagen.

Ook Stevenshof Vitaal zal natuurlijk aanwezig zijn op het Wijkfeest. Je kunt ons vinden op de vlonder in het Stevenspark, waar verschillende initiatiefgroepen zich zullen presenteren met uiteenlopende activiteiten.

7 april 2022

Zaden- en plantenruilmarkt Stevenspark 18 april 14:00

 
Vindt u het leuk om nieuwe zaden en planten te ontdekken en te ruilen? Dan bent u van harte welkom Tweede Paasdag bij schooltuin De Distelvink voor de ruilmarkt. De schooltuin in het Stevenspark heeft namelijk veel zaden en kleine plantjes over. Die mag u komen ruilen voor uw eigen te veel aan zaden en stekjes.
 
Ook kunnen ouders de schooltuintjes op deze dag komen bewonderen. Kom gezellig buurten en ruilen tussen 14:00 en 16:00.

Gratis jonge boompjes af te halen op woensdag 30 maart!

 
Pak nu je kans om inheemse bomen 🌳 gratis te planten in je tuin, en biedt zo voedsel en nestgelegenheid aan allerlei dieren en insecten in de Stevenshof. Het Zuid-Hollands Landschap geeft op woensdag 30 maart gratis jonge bomen weg. Deze kunnen afgehaald worden op Landgoed Nieuw-Leeuwenhorst in Noordwijkerhout wanneer u een tijdslot reserveert op hun website.
 
Versterk de biodiversiteit 🐝🦋🐞, rem overstroming door hevige regenval 🌊, geniet van koele lucht en schaduw in de zomer ⛱ en ontspan makkelijker met bomen in je tuin 💚.
 
Grijp nu je kans en reserveer gauw een tijdslot!
 

28 februari 2022

Stevenshof Vitaal krijgt vervolg en uitbreiding naar andere wijken

 

Stevenshof Vitaal krijgt een vervolg. Het initiatief waarbij bewoners en organisaties zich samen inzetten voor een gezonde en sociale wijk krijgt bovendien een uitrol naar andere wijken in Leiden, zo hebben bestuurders van betrokken organisaties besloten.

Het programma Stevenshof Vitaal startte ruim drie jaar geleden en liep eind 2021 af. Naar aanleiding van de eindrapportage en behaalde resultaten hebben de betrokken organisaties, waaronder de gemeente Leiden en Zorg en Zekerheid, besloten een vervolg te geven aan Stevenshof Vitaal. Het programma heeft een positieve beweging in gang gezet, zo concluderen de bestuurders. Zo zijn er zeven initiatiefgroepen actief met gezonde voeding, beweging, sociale relaties, groen, gezond opgroeien, een ontmoetingsplek en de dierenweide.

Behalve de initiatiefgroepen zijn er ook drie professionele deelprojecten gestart: Welzijn op Recept voor verwijzing van de huisarts naar een welzijnscoach, de Geïntegreerde Leefstijl Interventie (GLI) om met bewoners aan een gezondere leefstijl te werken en Stevit, een project waarbij mensen met risico op hart- en vaatziekten zelf hun gewicht, bloeddruk en aantal stappen meten. “Ik ben er trots op dat bewoners in actie zijn gekomen voor de wijk en mooie resultaten hebben bereikt”, aldus Ron Derogee, voorzitter van de wijkraad Stevenshof. “Denk aan de toestellen van het Beweeglint of de vergroening van de wijk. Nu is het zaak om verdere stappen te zetten.”

Vervolg van Stevenshof Vitaal

In de nieuwe fase brengt de wijkraad de initiatiefgroepen onder in een eigen werkgroep Stevenshof Vitaal. Daarnaast nemen de welzijnspartners Incluzio, SOL en BuZz de coördinatie van Stevenshof Vitaal op zich en wordt samen met de gemeente ook de communicatie geborgd. De programmagroep gaat, op basis van aanbevelingen in de eindrapportage, een plan van aanpak maken voor het vervolg. Dit gebeurt mede met ondersteuning van betrokkenen bij Wijzer in de Wijk, een samenwerkingsverband voor een wijkgerichte gezondheidsaanpak in drie gemeenten, waaronder Leiden.

“Het succes van Stevenshof Vitaal is dat bewoners en professionals elkaar hebben gevonden en samen verder willen bouwen aan een gezonde en sociale wijk”, vertelt Hanneke Zandbergen, tot voor kort programmamanager van Stevenshof Vitaal vanuit organisatieadviesbureau Reos. “De resultaten geven hen het vertrouwen dat Stevenshof Vitaal ook op langere termijn kan bijdragen aan een prettige wijk om in te wonen.”

Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid, toont zich ook positief. “Ik zie dat de energie er nog steeds in zit en er een goede organisatiegraad is, ook bij de bewoners. Het gaat mij om het proces, de beweging om samen te blijven werken aan een gezonde en sociale wijk. Zorg en Zekerheid draagt daar graag aan bij.”

Uitrol naar andere wijken

Succesvolle elementen van Stevenshof Vitaal worden benut om ook elders in de stad wijkgerichter te gaan werken. Daarbij leggen betrokkenen verbinding met andere ontwikkelingen en initiatieven in Leiden, zoals het sport- en preventieakkoord. “We zijn heel blij met wat er met Stevenshof Vitaal is bereikt”, aldus Marnix Kelfkens, beleidsadviseur Gezondheidsbeleid bij de gemeente Leiden. “We willen dit graag voortzetten en kijken hoe wij in andere wijken iets soortgelijks kunnen opzetten.”

Download hier de Eindrapportage Stevenshof Vitaal – DEFINITIEF

Over Stevenshof Vitaal

Met het programma Stevenshof Vitaal zetten bewoners en organisaties in de Stevenshof zich samen in voor een gezonde en sociale wijk. Een wijk waar iedereen, van jong tot oud, mee kan doen. 

De volgende organisaties zijn betrokken bij Stevenshof Vitaal: BplusC, BuZz, Centrum voor Jeugd en Gezin, Cordes Fysiotherapie, Eerstelijns samenwerkingsverband Stevenshof, Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp, gemeente Leiden, GGD Hollands Midden, Hogeschool Leiden, Incluzio, LUMC/NELL, Reos, Rijncoepel, Sociaal wijkteam Leiden, SOL, Tennisvereniging Stevenshof, Vitality Club, Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden, wijkvereniging Wijkraad Stevenshof, Wijzer in de Wijk, winkelcentrum Stevensbloem, Albert Heijn Stevensbloem, IJsvereniging Rijndijk-Hoge Mors en Zorg en Zekerheid.

11 februari 2022

Het bloembollenasiel is weer geopend! 🌷

 
Wegens groot succes van de eerste editie van het bloembollenasiel vorig jaar is het bloembollenasiel nu weer terug. Tot 8 mei 2022 kunt u uw uitgebloeide bloembollen inleveren bij het hek van Schooltuin De Distelvink in het Stevenspark. De initiatiefgroep Groen Stevenshof plant dan de bollen weer uit zodat ze volgend voorjaar de Stevenshof weer opfleuren.
 
U mag de bollen met het loof er nog aan inleveren (dus niet afknippen, zo kan de bol voedingsstoffen onttrekken uit de bladeren waarna de bladeren afsterven en de bol overleeft).
 
Initiatiefgroep Groen Stevenshof en Schooltuin De Distelvink zoeken tevens nog vrijwilligers! Wilt u helpen met de bollen uitplanten in de wijk of helpen op de schooltuin? Meldt u zich dan bij ons door te mailen naar groen@stevenshofvitaal.nl of neem een kijkje op http://www.schooltuinenleiden.nl/36543683
24 december 2021
 

Kerstconcert in de Maria Middelareskerk

In een uitverkochte en coronaproof Maria Middelareskerk vond op zondag 12 december het kerstconcert plaats. Deze was georganiseerd door de werkgroep Kunst en cultuur van de wijkraad Stevenshof.

Mezzosopraan Li Lian Lie opende met pianist Krijn Does met het prachtig uitgevoerde lied Vedro con mio diletto van Antonio Vivaldi. Vervolgens bracht ze met hoboïst Casijn Broerse op ontwapenende wijze zes liederen van de Ten Blake songs van Ralph Vaughan Williams ten gehore, liederen van een prachtige eenvoud en bijzondere klank door het samenspel met de hobo.

Daarna traden celliste Tamara Krželj  en pianist Peter van Oosten op met het indrukwekkende Kaddisch van Maurice Ravel, gevolgd door Serenade opus 16 van Camille Saint-Saëns, Valse Sentimentale van Tsjaikovsky en het ontroerend uitgevoerde Ave Maria van Astor Piazzolla.

Li Lian Lie vervolgde haar optreden samen met pianist Krijn Does met een uitvoering van het bekende Kerstlied Cantique de Noël en zij stalen de show met hun wervelende uitvoering van Winter Wonderland / Don’t worry Be happy (versie Pentatonix) tot besluit. Het publiek was enthousiast over het concert in de sfeervolle Maria Middelareskerk. Het smaakt naar meer!

 
10 december 2021
 

Buurttuintje erbij Petronella Voutêpad

Met hulp van de gemeente Leiden en plantendonaties van Intratuin Voorschoten is er een betegeld stuk in de wijk omgetoverd tot buurttuin in spé. Het stukje grond is door Initiatiefgroep Groen geadopteerd om er een buurttuin van te maken die vrijwilligers mogen onderhouden. Deze lente organiseren wij een ‘breng je eigen plant naar de buurttuin’ dag om het tuintje te verfraaien.
 
Wil je in jouw straat ook een buurttuin om samen met buren te onderhouden? Neem dan contact op met de groencoach van de gemeente Leiden door te mailen naar aandeslag@leiden.nl of bel 071 14 071.

9 december 2021

Zes fruitbomen erbij in de buurttuin ! 🍐🍎

In de buurttuin aan de Magda de Haasstraat zijn 6 fruitbomen geplant dankzij hulp van een aantal sterke en betrokken bewoners die in de natte, zware grond gaten gegraven hebben en compost hebben toegevoegd. Deze bomen zijn bekostigd met de donatie van Stichting Land van Wijk en Wouden en aangekocht door Initiatiefgroep Groen. De Stevenshof wordt steeds lekkerder, groener, koeler, droger en fijner voor mens en dier 💚
 
Wil je ook je plantje🌱 bijdragen als vrijwilliger? Meldt je dan aan via groen@stevenshofvitaal.nl 
25 november 2021
 

Bomen aangeplant met hulp van Initiatiefgroep Groen

Deze week zijn op verschillende plekken in onze wijk 69 bomen aangeplant met hulp van betrokken bewoners en de gemeente Leiden. Samen maken we de Stevenshof steeds een beetje koeler⛱, droger💦 en bovenal groener en fijner voor mens en dier 💚

 
Wil je ook je plantje🌱 bijdragen als vrijwilliger? Meldt je dan aan via groen@stevenshofvitaal.nl 
 

15 november 2021

24 november: luisteren naar dierenverhalen op Fabeldierendag

Voor kinderen wordt op woensdagmiddag 24 november een Fabeldierendag georganiseerd. Tussen 13.00 tot 15.00 uur kunnen kinderen op de dierenweide komen luisteren naar dierenverhalen over heel veel verschillende dieren. Vrijwilligers van Dierenweide Stevenshof lezen voor, maar je mag ook je eigen favoriete dierenverhaal meenemen en voorlezen. Ieder half uur start er een voorleesronde, de toegang is gratis. Bekijk hier de flyer.

De Fabeldierendag vindt plaats tijdens de eerste editie van Letterlijk Leiden, waarbij van 14 november tot 19 december allerlei literaire activiteiten in en rondom Leiden plaatsvinden. Op 22 november stond in dit kader ook een evenement met Oek de Jong op de planning, waarbij deze veelbekroonde schrijver zou worden geïnterviewd door literatuurcriticus Jaap Goedebuure in bibliotheek Stevenshof. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is dit evenement echter verplaatst naar 28 maart 2022.

15 november 2021

Stevenshof krijgt 69 extra bomen

Samen met bewoners uit de Stevenshof en de initiatiefgroep Groen heeft de gemeente Leiden onderzocht waar extra bomen geplant kunnen worden. Er zijn maar liefst 69 locaties gevonden waar een boom geplant kan worden, verspreid over de wijk. De komende weken wordt de ondergrond geschikt gemaakt voor de aanplant met sleuven.

Inwoners die in de directe omgeving van de nieuw te planten bomen wonen, zijn geïnformeerd met een bewonersbrief. Wilt u meer weten over het 69 bomenplan of wilt u weten welke soort bomen bij u in de buurt worden geplant? Bel dan met Roelant Jonker, adviseur Ecologie en Bomen van de gemeente Leiden, via 14 071 (Leiden, keuze 4). Als u aangeeft dat u belt voor het project ‘69 bomen Stevenshof’, verbindt een medewerker u door.

12 november 2021

Muzikale samenspelmiddag

Aanmelden kan via dit e-mail adres: stevenshofkunstencultuur@gmail.com

19 oktober 2021

Corine van der Luijt wint Stevenshof Vitaliteitspakket

Corine van der Luijt is de gelukkige winnaar van een Vitaliteitspakket ter waarde van 30 euro. Ze won deze prijs door zich tijdens het Vitaliteits Festival in te schrijven voor de nieuwsbrief van Stevenshof Vitaal. Ze ontving het pakket onlangs uit handen van Sandra Poel van Incluzio in het Huis van de Buurt. We wensen Corine veel plezier met het pakket en natuurlijk veel vitaliteit toe!

Wil jij ook op de hoogte blijven van alle sociale en gezonde activiteiten in de wijk? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Stevenshof Vitaal!

16 oktober 2021

Interview praktijkondersteuner Roos Guijt over Stevit

Steeds meer bewoners in de Stevenshof nemen deel aan het project Stevit. Vijf maanden na de start zijn er al ruim dertig mensen, met risico op hart- en vaatziekten, die aan hun gezondheid werken met behulp van thuismeetapparatuur, advies en ondersteuning. Tot genoegen van praktijkondersteuner Roos Guijt, die vanuit huisartsenpraktijk Stevenshof deelnemers begeleidt.

Roos is sinds januari 2021 praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk Stevenshof in Leiden. Met
diabetes en hart- en vaatziekten als aandachtsgebieden, raakte ze betrokken bij het project Stevit, een onderdeel van Stevenshof Vitaal. “Ik begeleid mensen die meedoen”, vertelt Guijt. “Afgelopen mei ontving de eerste deelnemer de Stevit Box, met daarin een bloeddrukmeter, weegschaal en stappenteller. Nu zijn er ruim dertig mensen mee aan de slag en melden zich elke maand weer nieuwe wijkbewoners aan.”

Klik hier om het volledige interview te lezen.

12 oktober 2021

Dierendag op de Dierenweide

Op 6 oktober hebben we dierendag gevierd op de dierenweide Stevenshof met een middag wol vilten. De regen viel met bakken uit de hemel, maar desondanks kwamen er 4 enthousiaste meiden naar de weide. Onder leiding van Anna Veldhuizen hebben ze zich een hele middag vermaakt met het maken van haarbandjes en bloemen van schapenwol in prachtige kleuren. De dieren vonden het ook gezellig! Anna, bedankt!

30 september 2021

Terugblik Vitaliteitsfestival Stevenshof

Wat een geslaagd Vitaliteits Festival hadden we op 11 september in de Stevenshof! Op het parkeerterrein tussen het Gezondheidscentrum en het Huis van de Buurt was er voor jong en oud van alles te doen. In tal van kraampjes kregen bezoekers informatie over gezondheid en vitaliteit en konden zij kennis maken met verschillende activiteiten in de wijk. Daarnaast was er veel ruimte voor sport en spel, demonstraties en optredens. Ook wethouder Marleen Damen bracht een bezoek aan het festival en kwam ter plaatse meteen in actie. Zo onthulde zij bij de ingang van het Gezondheidscentrum een ‘Rookvrij-bord’ en reikte zij een zestal prijzen uit in het kader van ‘Het jaar van de Tuin’ (zie de andere nieuwsberichten op deze website). Alle betrokkenen en bezoekers van het festival: dank je wel!

30 september 2021

Vrijwilligerswerk

Achter de bar staan, leuke nieuwe contacten op doen?

De Buurthuizen zijn weer open dus zoeken we gezellige vrijwilligers voor enkele middagen, avonden en/of het weekend 

Wat ga je doen?

  • Gasten welkom heten / praatje maken
  • Koffie / thee zetten
  • Kassa
  • Schoonhouden van bar/tafels
  • Zalen klaarzetten


Wie ben jij?

  • Sociaal, je vindt het leuk om contact te leggen.
  • Zelfstandig, op termijn bereid tot het “afsluiten” van het buurtcentrum. 


Wij bieden:

  • Gezellige werkomgeving
  • Mogelijkheid tot het volgen van trainingen met certificaten zoals BHV (bedrijfshulpverlening en IVA (instructie verantwoordelijk alcohol schenken)


Interesse?

Wil je meer informatie, neem dan contact op met Carola Peeters, vrijwilligerscoach Buurthuis Stevenshof 06-12564563

14 september 2021

‘Mooi dat Stevit-deelnemers aan hun gezondheid willen werken’

“Ik hoop dat veel bewoners van de Stevenshof gaan deelnemen aan Stevit”, aldus wethouder Marleen Damen tijdens het Vitaliteits Festival op 11 september. “Een heel mooi project, trots dat wij hieraan bijdragen”, vond ook Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid. Niet alleen zij, maar ook veel andere bezoekers kwamen langs bij de stand van Stevit voor informatie of om hun bloeddruk te laten meten. 

Roos Guijt had het er maar druk mee. Bezoekers van het Vitaliteits Festival konden bij de praktijkondersteuner van huisartsenpraktijk Stevenshof hun bloeddruk laten meten. Ze kregen er ook uitleg over Stevit, het project waarmee mensen met risico op hart- en vaatziekten aan een gezondere leefstijl werken. Wethouder Marleen Damen en bestuursvoorzitter Ton van Houten van Zorg en Zekerheid toonden ook hun interesse.

“Met de apparatuur in de Stevit Box kunnen deelnemers zelf hun bloeddruk meten, hun gewicht in de gaten houden en stappen tellen”, legde Guijt uit. “Zo worden ze bewust van hun eigen gezondheid. Deelnemers weten bijvoorbeeld of ze meer moeten bewegen of hun medicatie moeten aanpassen. Ik krijg de resultaten van de metingen binnen en houd contact met deelnemers. Maar mensen hebben zelf de regie over hun gezondheid.”

Voorkomen van ziekte
Ton van Houten, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, noemde Stevit ‘een heel mooi project’. “Als Zorg en Zekerheid vinden we preventie een belangrijk aandachtspunt. Er gebeurt veel in de wijk, ook op het gebied van gezondheid en welzijn. Dat is belangrijk, voor de mensen zelf en om de zorg betaalbaar te houden. Het is mooi om te zien dat deelnemers aan Stevit, samen met anderen, aan hun gezondheid willen werken.”

Het voorkomen van ziekte is ook volgens huisarts Just Eekhof van groot belang, zo vertelde hij tijdens het Vitaliteits Festival. “Toen ik 25 jaar geleden begon als huisarts in de Stevenshof, was er één frietkraam. Nu zijn er wel zeven plekken waar je fastfood kunt kopen. Er zijn bovendien meer verkooppunten waar je sigaretten kunt kopen dan brood. We zien in onze huisartsenpraktijk veel mensen met een hoge bloeddruk. We kunnen dat tegenwoordig goed meten, net als het cholesterol van mensen. Er zijn zelfs pillen om af te vallen. Heel knap allemaal, maar het is belangrijker dat je ziekte voorkomt. In de Stevenshof proberen we daar met zijn allen iets aan te doen, met Stevenshof Vitaal en Stevit als onderdeel daarvan.”

Gezond eten en bewegen
De gemeente Leiden hecht ook veel belang aan initiatieven als Stevit, vertelde de aanwezige wethouder Marleen Damen (Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn). “In Leiden hebben we dit voorjaar het Preventieakkoord ‘Leiden Gezond en Vitaal’ vastgesteld, dat inmiddels door ruim vijftig partijen is ondertekend. Corona heeft Nederland wat dat betreft wel wakker geschud. We zien in dat we veel meer moeten inzetten op gezond eten en bewegen. Maar mensen hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid. Ik hoop dan ook dat veel bewoners van de Stevenshof met risico op hart- en vaatziekten gaan deelnemen aan Stevit. Zo houden we de Stevenshof gezond en vitaal.”

13 september 2021

Gezondheidscentrum Stevenshof officieel een rookvrij gebouw

Het Gezondheidscentrum Stevenshof is voortaan officieel een rookvrij gebouw. Een bord aan de gevel werd daartoe onthuld door wethouder Marleen Damen tijdens het Vitaliteits Festival in de Stevenshof.

“Roken is de grootste vijand voor je gezondheid”, vertelde huisarts Just Eekhof bij de onthulling van het bord. “Niet roken is wat mij betreft een van de belangrijkste boodschappen om uit te dragen richting de huidige en volgende generatie. Dat willen we laten zien bij het gezondheidscentrum, waar je in en rondom het gebouw niet mag roken. Je komt hier immers voor je gezondheid. Mensen die willen stoppen met roken zijn natuurlijk wel van harte welkom in het gebouw, zodat we hen kunnen helpen en begeleiden om te stoppen.”

Marleen Damen, wethouder Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn van de gemeente Leiden, sprak van ‘een mooie nieuwe stap’. “Als gemeente willen we heel graag dat de jeugd rookvrij kan opgroeien. Zeker bij een gezondheidscentrum hoort dat ook. We zijn erg blij met weer een nieuw rookvrij gebouw.”

12 september 2021

BplusC zet
handtekening onder Stevenshof Vitaal

BplusC is al geruime tijd betrokken bij Stevenshof Vitaal, het programma waarmee bewoners en organisaties zich inzetten voor een gezonde en sociale wijk. Maar een officiële handtekening ontbrak nog. Het Vitaliteits Festival op 11 september vormde een mooie gelegenheid om daarin verandering te brengen.

“Als onderdeel van de Stevenshof zijn we blij met de samenwerking rond Stevenshof Vitaal”, aldus BplusC-directeur Willem van Moort bij de ondertekening. BplusC staat voor Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur en heeft onder meer een vestiging aan de Trix Terwindtstraat in de Stevenshof. Van Moort zette dan ook graag zijn handtekening op het bord met partners, met daarbij de tekst ‘Ja, wij onderschrijven de missie van Alles is Gezondheid en doen mee met Stevenshof Vitaal!’.

11 september 2021
 

De winnaars van de fotowedstrijd Groene Stevenshof zijn bekend!

De winnaars zijn:
 
1e prijs Arne en Jitske Wossink
2e prijs Loes Edzes
3e prijs Aad de Vette en Louise Pont
 
 
6 september 2021
 

De winnaars van de boomspiegelwedstrijd voor kinderen zijn bekend!

De jury vond het heel moeilijk om de 3 beste te kiezen, want alle kinderen hebben heel erg hun best gedaan. De winnaars zijn:
 
1e prijs: Merel Hoogendoorn en Sanne
2e prijs: Malieka Labordus
3e prijs: Floris en Lucas Jager
 
VAN HARTE GEFELICITEERD!
 
Deze zaterdag 11 september zal Marleen Damen, wethouder van Gezondheid, Jeugd en Welzijn, jullie PRIJZEN uitreiken om 13.00 uur bij de ingang van het buurthuis tijdens het Stevenshof Vitaliteitsfestival. Tot zaterdag!

24 augustus 2021

Vitaliteitsfestival Stevenshof

WANNEER? Op zaterdag 11 september van 11:00 – 15:00 uur
WAAR? Op het parkeerterrein tussen het Gezondheidscentrum en het Huis van de Buurt
WAT? Sport en spel, demonstraties en optredens. Ontdek wat er allemaal te doen is in de wijk. Maak kennis met de verschillende Stevenshof Vitaal initiatiefgroepen. Even uitblazen? Dat kan op het terras met koffie, thee en/of een (gratis) gezonde snack.
VOOR WIE? Voor jong én oud.

Vanzelfsprekend houden wij bij het inrichten van de markt rekening met de geldende coronamaatregelen. Van bezoekers verwachten wij hetzelfde: blijf thuis bij klachten en houd 1,5 meter afstand. Zo maken we er met elkaar een plezierige dag van.

15 augustus 2021

Goede Buur Boekje Stevenshof najaar 2021 is er!

Zojuist verschenen: het Goede Buur boekje najaar 2021. Daarin vind je veel verschillende activiteiten, handig gerangschikt per dag.

Klik hier om een versie te openen waar je doorheen kunt bladeren.

Klik hier om het “gewone” PDF-bestand te openen en/of te downloaden.

18 juli 2021

Nieuws vanuit de dierenweide

Wederom uitbreiding op de dierenweide. En niet een, maar twee keer! We hebben 8 kippen, 1 haan en 2 kalkoenen sinds kort mogen verwelkomen. Wellicht heb je ze al gehoord 😉
Ook hebben we er twee nieuwe vrijwilligers bij: Colin en Jan. Welkom! Dit betekent ook dat we vanaf nu élke zondag (13u – 16u) én elke woensdag (13u – 15u) open zijn. Heel leuk, want vele buurtbewoners hebben de weg naar ons al gevonden. Ook kunnen bezoekers tegenwoordig zelfs meehelpen met het voeren van de dieren!

De komende tijd gaan we ons richten op het nog meer opleuken van de weide: de bestrating vernieuwen, eventueel de schuur verven, de picknicktafels opknappen. 

16 juli 2021

Vitaliteitsfestival: zaterdag 11 september 2021

Op zaterdag 11 september van 11.00 – 15.00 uur vindt het Vitaliteitsfestival plaats op de parkeerplaats tussen het Gezondheidscentrum Stevenshof en het Buurthuis. Kom bewegen. Laat je gezondheid testen. Eet lekkere én gezonde snacks. Door wethouder Gezondheid Marleen Damen worden prijzen uitgereikt aan de winnaars van de boomspiegelwedstrijd en fotowedstrijd mooiste tuin van de Stevenshof. Doe mee met prijsvragen en spreek andere wijkbewoners. Oftewel: ontdek wat de Vitale Stevenshof allemaal te bieden heeft!

2 juni 2021

Fotowedstrijd groen Stevenshof

Maak in de maanden juni en juli 2021 een mooie kleurenfoto van ‘groen’ in de Stevenshof: balkontuin, voortuin, achtertuin, buurttuin, schooltuin, kloostertuin, parken, geveltuin, boomspiegel of je eigen tuin. Geef de foto een titel en beschrijf in maximaal 200 woorden waar, wanneer en waarom de foto genomen is. Je kunt met 2 foto’s deelnemen, waarvan er uiteindelijk 1 in de einduitslag terecht kan komen. De uiterste inzenddatum naar groen@stevenshofvitaal.nl is 1 augustus 2021.

Voor de mooiste foto’s zijn er drie prijzen:
1e prijs: een abonnement op een tuintijdschrift of een tuinbon van € 50

2e prijs: een tuinbon van € 25

3e prijs: een tuinbon van € 10

Daarnaast krijg je, na afloop van het Vitaliteitsfestival, de afdruk van jouw foto op posterformaat mee naar huis.

Lees hier de wedstrijdvoorwaarden: Toelichting fotowedstrijd Groen Stevenshof

31 mei 2021

Met de Stevit box meer regie op je gezondheid

In de Leidse wijk Stevenshof is Stevit van start gegaan; een uniek eHealth project waarmee mensen vanuit huis kunnen werken aan hun gezondheid. Huisartsenpraktijk Stevenshof is blij om, samen met het LUMC, Zorg en Zekerheid, Reos en Rijncoepelals een van de eersten in Nederland dit zijn patiënten aan te kunnen bieden.

Klik hier om het hele persbericht te lezen.

30 mei 2021

Groot nieuws (3x) vanuit de dierenweide

De eerste kleuters

Op dinsdag 18 mei was het een drukte van belang op de dierenweide in de Stevenshof. De kleuters van de Vlinders en de Beren kwamen met juf José en meester André kennismaken met de schapen en hun lammetjes en de drie dwerggeitjes. Spannend, want er werden ook nog drie schapen geschoren! Alle kinderen kregen een pluk wol, zacht en vettig. Dat was bijzonder! Al gauw was het contact met de dieren gelegd. De kleuters komen zeker terug!

De konijntjes zijn gearriveerd

Op vrijdag 28 mei zijn er 7 konijntjes gearriveerd! Het zijn schatjes. Nog wel een beetje schuw, maar dat zal langzaam beter gaan.

WE ZIJN OPEN

Je leest het goed: vanaf heden zijn wij elke woensdag van 13.00u – 15.00u en elke 1e en 3e zondag van de maand van 13.00u – 16.00u geopend voor regulier publiek!

Lijkt het je ook leuk om een middagje mee te helpen op zaterdag of zondag? Kijk dan even op onze pagina.

11 mei 2021
 

KINDERWEDSTRIJD JAAR VAN DE TUIN 2021 STEVENSHOF

Help je mee de Stevenshof te vergroenen? Goed voor de insecten, voor onze gezondheid, voor het klimaat, genieten van mooie planten en bloemen in je straat en zie hoe alles bloeit en groeit!
 
HOE???
Kies een kale/dicht betegelde boomspiegel uit voor jullie wedstrijddeelname. De gemeente komt dan de boomspiegel tegelvrij maken en voedzame grond storten.
Maak vervolgens de mooiste boomspiegel of geveltuintje van de Stevenshof. Gebruik je fantasie en kies de mooiste planten en versieringen die je kan vinden.
 
WAT MOETEN JULLIE DOEN?
– Zit je in groep 5, 6 of 7, adopteer dan in tweetallen een boomspiegel (Een stukje grond rond de stam van een boom in de straat) of geveltuintje en maak er iets moois van! Met plantjes, kruiden, bloemen, groentes..
Laat jullie ouders je hiervoor aanmelden via groen@stevenshofvitaal.nl uiterlijk 23 mei 2021. Graag duidelijk aangeven op welk adres de te maken boomspiegel of de geveltuin ligt en jullie naam en achternaam en leeftijd.
– Maak een plannetje voor jullie tuintje en houd een dagboekje met foto’s bij van het inrichten en verzorgen van jullie tuintje.
De gemeente (Samen aan de slag) maakt de grond eerst in orde en zorgt voor een startplantje. Op 13 mei is er in de schooltuin weer een plantjes(ruil-)markt. Daar kunnen jullie ook wat plantjes halen.
Een jury komt in de laatste week van augustus beoordelen wie de mooiste tuin heeft ! Foto’s van alle tuintjes komen op de website van de groep groen van Stevenshof Vitaal.
 
EN WAT KUNNEN JULLIE WINNEN??
1e prijs: een rondleiding in de Hortus en een bloembollenpakket
2e prijs: een bloembollenpakket en een vogelhuisje
3e prijs: een bloembollenpakket
Uitslag: 4 september 2021
Prijsuitreiking: 11 september 2021
Jury:
– Nelleke Ketel, voormalig biologiedocente en bewoner van de Stevenshof
– Anne van de Zande, coördinator van schooltuin De Distelvink in de Stevenshof?
– Juliana Dijkhuizen, lid van de buurttuin
 
LET OP!!
Kies het liefst een boomspiegel of gevel dichtbij je eigen huis (van één van jullie tweeën) of vlakbij school..
Eerst maakt de gemeente de boomspiegel of het geveltuintje geschikt voor beplanting, daarna kunnen jullie zelf een tuintje aanleggen en versieren.
Maak een plan wat voor tuintje je wilt gaan maken: wil je bloemen, kruiden, struiken en/of groenten?
Plant soorten die succesvol kunnen groeien op die plek. Denk aan de zon, de grondsoort, het type boom waar de planten omheen komen te liggen. Vraag je ouders of grootouders, je juf/meester of de schooltuin om advies. Je kunt je vragen ook mailen naar groen@stevenshofvitaal.nl.
Geef genoeg water.
Houd samen bij hoe het gaat met jullie tuintje met foto’s en een verslagje.
Regel dat jullie tuintje in de zomervakantie wordt verzorgd als je een paar weken weg bent.

22 april 2021

De Dobbedreef staat in bloei!

Initiatiefgroep Groen heeft samen met de gemeente Leiden bloembollen geplant op de Dobbedreef. Zie hier het resultaat. Genieten hè..

17 april 2021

De vrijwilligers van de dierenweide zijn op stoom

Vandaag zijn we voor het zoveelste weekend op rij weer een middagje aan het klussen. Het dak is weer rood, er wordt druk geschuurd en geverfd en het konijnenverblijf neemt al de juiste vormen aan.

Lijkt het je ook leuk om een middagje mee te helpen op zaterdag of zondag? Kijk dan even op onze pagina.

15 april 2021

In gesprek met bewoners

Vanuit de werkgroep Sociale relaties de wijk in met koffie/thee en een tasje met onder andere bloemzaadjes. We begonnen bij het Amsterdams Jufferspad er gingen vanaf daar verder. Er was mooi contact met de bewoners over wat er speelt en hoe het met ze gaat. Hoe is het burencontact en zijn er mensen alleen in de straat? Met dank aan de gemeente Leiden voor het lenen van de kar!
Dinsdag 18 mei en donderdag 17 juni gaan we weer!

Ondertussen zoeken we ook bewoners die actief mee willen denken en betrokken willen zijn bij onze werkgroep! Lijkt dat u wat? Mail ons: sociale_relaties@stevenshof vitaal.nl

15 april 2021

Fietsen houdt echtpaar uit de Stevenshof vitaal

Theo (82) en Wil (76) Westgeest hebben het afgelopen jaar 10.000 kilometer gefietst. Fietsen is voor hen een manier om het hoofd leeg te maken en even weg te zijn van de corona-ellende. David van Bodegom, verouderingsexpert bij Leyden Academy, legt uit waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is voor het behoud van gezondheid en vitaliteit bij ouderen.
 

 

 

Zadenruilmarkt Stevenspark 18 april 14:00 – 16:00

 
Vindt u het leuk om nieuwe bloemen en planten te ontdekken en te ruilen? Dan bent u van harte welkom aanstaande zondag bij schooltuin De Distelvink voor de corona-proof zadenruilmarkt in de buitenlucht.
 
De schooltuin heeft namelijk veel zaden en kleine plantjes over. Die mag u komen ruilen voor uw eigen te veel aan zaden en stekjes.

Vrijwilligers gezocht (30-3-2021)

1. Is er behoefte aan een kledingmarkt?
Zijn er mensen die mee willen helpen dit op te zetten? Bel me. Carola 06-12564563
 
2. Wie wil mee helpen om het terras van het Buurthuis weer netjes te maken?
Bel Carola Peeters tel. Nr. 06-12564563
 
3. Vacature: Chauffeur voor de buurtbus voor ouderen gezocht
Wie zijn wij? De Huizen van de buurt zijn een onderdeel van Incluzio Leiden. Dit is het sociale hart van de wijk waar verschillende activiteiten worden georganiseerd.
Wat ga je doen? Ouderen in de wijk ophalen en brengen bij de buurtcentra in Leiden.
Wie ben jij? Je bent sociaal en vindt het leuk om contact te leggen. Je vindt het leuk om met ouderen te werken. Je hebt een rijbewijs BE en veel rijervaring. Je bent bereid tot het halen van een rijstijl certificaat.
Wat bieden wij? Een gezellige werkomgeving, 
Waardevol vrijwilligerswerk-je doet echt iets goeds voor de wijk.
Tijdsbesteding:
1 dagdeel per week , in overleg
Interesse?
Wil je meer informatie, neem dan contact op met Carola Peeters, 06-12564563
 
Zie voor meer vrijwilligers-vacatures deze link

Oproep: vergroen samen met je buren jouw straat

 
Meer planten in de voor en achtertuin of tegen de gevel van je huis zorgt voor meer frisse lucht, minder hitte, minder wateroverlast en meer vogels, vlinders en bijen. Wil jij ook meer planten en minder steen in jouw straat? Doe dan samen met je buren mee met het Jaar van de Tuin!
 
Geef je straat samen met je buren op om jullie voor- en/of achtertuintjes met hulp van de gemeente samen te vergroenen! De gemeente verschaft gereedschap, voert tegels en zand af en stort voedingsrijke grond. Beplanting moet u zelf betalen maar de gemeente helpt u en uw buren aan mooie aanbiedingen voor planten, bomen en struiken.
 
Je kunt jouw straat samen met jouw buren (!) aanmelden voor het Jaar van de Tuin tot uiterlijk dinsdag na Pasen, 6 april 2021, via groen@stevenshofvitaal.nl. Geef al jullie namen en adressen door evenals de contactgegevens (mailadres en telefoonnummer) van diegene die aanspreekpunt zal zijn voor uw straat.
 
Het vergroenen van jouw straat start op zaterdagochtend 17 april en is maandag 19 april 2021 klaar!

Inzamelingsactie: uitgebloeide bloembollen

Help mee onze wijk te vergroenen, breng uw oude bloembollen naar ons bloembollenasiel!

De Initiatiefgroep Groen ontvangt graag uw uitgebloeide narcisjes, blauwe druifjes, hyacinten of crocusjes. Wij planten vervolgens de ingezamelde bollen verspreid uit door de wijk, zodat ze hopelijk volgend voorjaar weer opnieuw tot bloei zullen komen. Zo fleuren wij de wijk op! U kunt uw oude bollen inleveren bij het hek van schooltuin De Distelvink in het Stevenspark. 

16 maart 2021 Lees of luister hier het interview met Ben Crul op Sleutelstad.nl over de Ontmoetingsplek.

15 maart 2021 Lees hier het artikel op unity.nu over de Ontmoetingsplek.

Initiatiefgroep Ontmoetingsplek

Help nu mee aan een gezellige, gezonde en groene wijk!

Dit jaar start de verbouwing van ons buurthuis, dé ontmoetingsplek voor alle bewoners van de Stevenshof. Een moderne en sfeervolle plek waar wijkbewoners van elke leeftijdsgroep elkaar treffen voor een kopje koffie, een broodje, een cursus of een leuke, leerzame of gezonde activiteit.

Wil je meedoen en meedenken? Lees dan hier meer en meld je aan.

Op de pagina van onze initiatiefgroep (helemaal onderaan) vind je een grotere afbeelding van het sfeerbeeld dat hier links staat.

Dierenweide Stevenshof

Vrijwilligersteam aan de slag in de Dierenweide Stevenshof!

Vandaag is het vrijwilligersteam van de Dierenweide Stevenshof aan de slag gegaan met de grote schoonmaak van de weide, de hokken en stallen. Gewapend met bezems, hamers, zagen en kruiwagens maken Avalon, Godfried, Henk, Raymond en Sander de weide vrij van takken, worden bomen gesnoeid, het hekwerk rechtgezet, het kippenhok schoongemaakt en de schapen en geitjes geaaid. Dierverzorger Matthew komt langs en laat zien wat de dieren eten en hoe ze worden gevoederd.

Lees verder op de pagina van de Initiatiefgroep Dierenweide.

Gezonde(re) recepten bij AH Stevensbloem

Naar aanleiding van de goody bags op de Stevenshof Vitaliteitsmarkt (gesponsord door AH Stevensbloem) is er contact geweest met de bedrijfsleider van AH Stevensbloem.

Samen met AH Stevensbloem willen we gezonde(re) recepten onder de aandacht brengen door de ingrediënten van die recepten duidelijk te presenteren bij AH Stevensbloem. Het gaat hierbij om lokale aanbiedingen, die enkel in dit filiaal van toepassing zijn.

AH Stevensbloem wil één keer per maand op de kop van de een stelling de ingrediënten die horen bij een gezond Stevenshofrecept aanbieden. Met daarboven een groot bord (1,5 x 1 meter) met de aanbieding, het menu en het Stevenshof Vitaal logo.

Print Friendly, PDF & Email