Het laatste nieuws

Meer informatie over wat er speelt in de Stevenshof? Kijk ook eens bij
de Facebookgroep Stevenshof, Polderpraat, BUURbook of EenGoedeBuur

18 juli 2021

Nieuws vanuit de dierenweide

Wederom uitbreiding op de dierenweide. En niet een, maar twee keer! We hebben 8 kippen, 1 haan en 2 kalkoenen sinds kort mogen verwelkomen. Wellicht heb je ze al gehoord 😉

Ook hebben we er twee nieuwe vrijwilligers bij: Colin en Jan. Welkom! Dit betekent ook dat we vanaf nu élke zondag (13u – 16u) én elke woensdag (13u – 15u) open zijn. Heel leuk, want vele buurtbewoners hebben de weg naar ons al gevonden. Ook kunnen bezoekers tegenwoordig zelfs meehelpen met het voeren van de dieren!

De komende tijd gaan we ons richten op het nog meer opleuken van de weide: de bestrating vernieuwen, eventueel de schuur verven, de picknicktafels opknappen. 

16 juli 2021

Save the date: zaterdag 11 september 2021

Op zaterdag 11 september van 11.00 – 15.00 uur vindt de Vitaliteitsfestival plaats op de parkeerplaats tussen het Gezondheidscentrum en het Buurthuis. Kom bewegen. Laat je gezondheid testen. Eet lekkere én gezonde snacks. Doe mee met prijsvragen én de wedstrijden van de Initiatiefgroep Groen. Spreek andere wijkbewoners. En ontdek wat de Vitale Stevenshof allemaal te bieden heeft!

2 juni 2021

Fotowedstrijd groen Stevenshof

Maak in de maanden juni en juli 2021 een mooie kleurenfoto van ‘groen’ in de Stevenshof: balkontuin, voortuin, achtertuin, buurttuin, schooltuin, kloostertuin, parken, geveltuin, boomspiegel of je eigen tuin. Geef de foto een titel en beschrijf in maximaal 200 woorden waar, wanneer en waarom de foto genomen is. Je kunt met 2 foto’s deelnemen, waarvan er uiteindelijk 1 in de einduitslag terecht kan komen. De uiterste inzenddatum naar groen@stevenshofvitaal.nl is 1 augustus 2021.

Voor de mooiste foto’s zijn er drie prijzen:
1e prijs: een abonnement op een tuintijdschrift of een tuinbon van € 50

2e prijs: een tuinbon van € 25

3e prijs: een tuinbon van € 10

Daarnaast krijg je, na afloop van het Vitaliteitsfestival, de afdruk van jouw foto op posterformaat mee naar huis.

Lees hier de wedstrijdvoorwaarden: Toelichting fotowedstrijd Groen Stevenshof

31 mei 2021

Met de Stevit box meer regie op je gezondheid

In de Leidse wijk Stevenshof is Stevit van start gegaan; een uniek eHealth project waarmee mensen vanuit huis kunnen werken aan hun gezondheid. Huisartsenpraktijk Stevenshof is blij om, samen met het LUMC, Zorg en Zekerheid, Reos en Rijncoepelals een van de eersten in Nederland dit zijn patiënten aan te kunnen bieden.

Klik hier om het hele persbericht te lezen.

30 mei 2021

Groot nieuws (3x) vanuit de dierenweide

De eerste kleuters

Op dinsdag 18 mei was het een drukte van belang op de dierenweide in de Stevenshof. De kleuters van de Vlinders en de Beren kwamen met juf José en meester André kennismaken met de schapen en hun lammetjes en de drie dwerggeitjes. Spannend, want er werden ook nog drie schapen geschoren! Alle kinderen kregen een pluk wol, zacht en vettig. Dat was bijzonder! Al gauw was het contact met de dieren gelegd. De kleuters komen zeker terug!

De konijntjes zijn gearriveerd

Op vrijdag 28 mei zijn er 7 konijntjes gearriveerd! Het zijn schatjes. Nog wel een beetje schuw, maar dat zal langzaam beter gaan.

WE ZIJN OPEN

Je leest het goed: vanaf heden zijn wij elke woensdag van 13.00u – 15.00u en elke 1e en 3e zondag van de maand van 13.00u – 16.00u geopend voor regulier publiek!

Lijkt het je ook leuk om een middagje mee te helpen op zaterdag of zondag? Kijk dan even op onze pagina.

11 mei 2021
 

KINDERWEDSTRIJD JAAR VAN DE TUIN 2021 STEVENSHOF

Help je mee de Stevenshof te vergroenen? Goed voor de insecten, voor onze gezondheid, voor het klimaat, genieten van mooie planten en bloemen in je straat en zie hoe alles bloeit en groeit!
 
HOE???
Kies een kale/dicht betegelde boomspiegel uit voor jullie wedstrijddeelname. De gemeente komt dan de boomspiegel tegelvrij maken en voedzame grond storten.
Maak vervolgens de mooiste boomspiegel of geveltuintje van de Stevenshof. Gebruik je fantasie en kies de mooiste planten en versieringen die je kan vinden.
 
WAT MOETEN JULLIE DOEN?
– Zit je in groep 5, 6 of 7, adopteer dan in tweetallen een boomspiegel (Een stukje grond rond de stam van een boom in de straat) of geveltuintje en maak er iets moois van! Met plantjes, kruiden, bloemen, groentes..
Laat jullie ouders je hiervoor aanmelden via groen@stevenshofvitaal.nl uiterlijk 23 mei 2021. Graag duidelijk aangeven op welk adres de te maken boomspiegel of de geveltuin ligt en jullie naam en achternaam en leeftijd.
– Maak een plannetje voor jullie tuintje en houd een dagboekje met foto’s bij van het inrichten en verzorgen van jullie tuintje.
De gemeente (Samen aan de slag) maakt de grond eerst in orde en zorgt voor een startplantje. Op 13 mei is er in de schooltuin weer een plantjes(ruil-)markt. Daar kunnen jullie ook wat plantjes halen.
Een jury komt in de laatste week van augustus beoordelen wie de mooiste tuin heeft ! Foto’s van alle tuintjes komen op de website van de groep groen van Stevenshof Vitaal.
 
EN WAT KUNNEN JULLIE WINNEN??
1e prijs: een rondleiding in de Hortus en een bloembollenpakket
2e prijs: een bloembollenpakket en een vogelhuisje
3e prijs: een bloembollenpakket
Uitslag: 4 september 2021
Prijsuitreiking: 11 september 2021
Jury:
– Nelleke Ketel, voormalig biologiedocente en bewoner van de Stevenshof
– Anne van de Zande, coördinator van schooltuin De Distelvink in de Stevenshof?
– Juliana Dijkhuizen, lid van de buurttuin
 
LET OP!!
Kies het liefst een boomspiegel of gevel dichtbij je eigen huis (van één van jullie tweeën) of vlakbij school..
Eerst maakt de gemeente de boomspiegel of het geveltuintje geschikt voor beplanting, daarna kunnen jullie zelf een tuintje aanleggen en versieren.
Maak een plan wat voor tuintje je wilt gaan maken: wil je bloemen, kruiden, struiken en/of groenten?
Plant soorten die succesvol kunnen groeien op die plek. Denk aan de zon, de grondsoort, het type boom waar de planten omheen komen te liggen. Vraag je ouders of grootouders, je juf/meester of de schooltuin om advies. Je kunt je vragen ook mailen naar groen@stevenshofvitaal.nl.
Geef genoeg water.
Houd samen bij hoe het gaat met jullie tuintje met foto’s en een verslagje.
Regel dat jullie tuintje in de zomervakantie wordt verzorgd als je een paar weken weg bent.

22 april 2021

De Dobbedreef staat in bloei!

 

Initiatiefgroep Groen heeft samen met de gemeente Leiden bloembollen geplant op de Dobbedreef. Zie hier het resultaat. Genieten hè..

17 april 2021

De vrijwilligers van de dierenweide zijn op stoom

Vandaag zijn we voor het zoveelste weekend op rij weer een middagje aan het klussen. Het dak is weer rood, er wordt druk geschuurd en geverfd en het konijnenverblijf neemt al de juiste vormen aan.

Lijkt het je ook leuk om een middagje mee te helpen op zaterdag of zondag? Kijk dan even op onze pagina.

15 april 2021

In gesprek met bewoners

Vanuit de werkgroep Sociale relaties de wijk in met koffie/thee en een tasje met onder andere bloemzaadjes. We begonnen bij het Amsterdams Jufferspad er gingen vanaf daar verder. Er was mooi contact met de bewoners over wat er speelt en hoe het met ze gaat. Hoe is het burencontact en zijn er mensen alleen in de straat? Met dank aan de gemeente Leiden voor het lenen van de kar!
Dinsdag 18 mei en donderdag 17 juni gaan we weer!

Ondertussen zoeken we ook bewoners die actief mee willen denken en betrokken willen zijn bij onze werkgroep! Lijkt dat u wat? Mail ons: sociale_relaties@stevenshof vitaal.nl

15 april 2021

Fietsen houdt echtpaar uit de Stevenshof vitaal

Theo (82) en Wil (76) Westgeest hebben het afgelopen jaar 10.000 kilometer gefietst. Fietsen is voor hen een manier om het hoofd leeg te maken en even weg te zijn van de corona-ellende. David van Bodegom, verouderingsexpert bij Leyden Academy, legt uit waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is voor het behoud van gezondheid en vitaliteit bij ouderen.
 

 


Zadenruilmarkt Stevenspark 18 april 14:00 – 16:00

 
Vindt u het leuk om nieuwe bloemen en planten te ontdekken en te ruilen? Dan bent u van harte welkom aanstaande zondag bij schooltuin De Distelvink voor de corona-proof zadenruilmarkt in de buitenlucht.
 
De schooltuin heeft namelijk veel zaden en kleine plantjes over. Die mag u komen ruilen voor uw eigen te veel aan zaden en stekjes.

Vrijwilligers gezocht (30-3-2021)

1. Is er behoefte aan een kledingmarkt?
Zijn er mensen die mee willen helpen dit op te zetten? Bel me. Carola 06-12564563
 
2. Wie wil mee helpen om het terras van het Buurthuis weer netjes te maken?
Bel Carola Peeters tel. Nr. 06-12564563
 
3. Vacature: Chauffeur voor de buurtbus voor ouderen gezocht
Wie zijn wij? De Huizen van de buurt zijn een onderdeel van Incluzio Leiden. Dit is het sociale hart van de wijk waar verschillende activiteiten worden georganiseerd.
Wat ga je doen? Ouderen in de wijk ophalen en brengen bij de buurtcentra in Leiden.
Wie ben jij? Je bent sociaal en vindt het leuk om contact te leggen. Je vindt het leuk om met ouderen te werken. Je hebt een rijbewijs BE en veel rijervaring. Je bent bereid tot het halen van een rijstijl certificaat.
Wat bieden wij? Een gezellige werkomgeving, 
Waardevol vrijwilligerswerk-je doet echt iets goeds voor de wijk.
Tijdsbesteding:
1 dagdeel per week , in overleg
Interesse?
Wil je meer informatie, neem dan contact op met Carola Peeters, 06-12564563
 
Zie voor meer vrijwilligers-vacatures deze link

Oproep: vergroen samen met je buren jouw straat

 
Meer planten in de voor en achtertuin of tegen de gevel van je huis zorgt voor meer frisse lucht, minder hitte, minder wateroverlast en meer vogels, vlinders en bijen. Wil jij ook meer planten en minder steen in jouw straat? Doe dan samen met je buren mee met het Jaar van de Tuin!
 
Geef je straat samen met je buren op om jullie voor- en/of achtertuintjes met hulp van de gemeente samen te vergroenen! De gemeente verschaft gereedschap, voert tegels en zand af en stort voedingsrijke grond. Beplanting moet u zelf betalen maar de gemeente helpt u en uw buren aan mooie aanbiedingen voor planten, bomen en struiken.
 
Je kunt jouw straat samen met jouw buren (!) aanmelden voor het Jaar van de Tuin tot uiterlijk dinsdag na Pasen, 6 april 2021, via groen@stevenshofvitaal.nl. Geef al jullie namen en adressen door evenals de contactgegevens (mailadres en telefoonnummer) van diegene die aanspreekpunt zal zijn voor uw straat.
 
Het vergroenen van jouw straat start op zaterdagochtend 17 april en is maandag 19 april 2021 klaar!

Inzamelingsactie: uitgebloeide bloembollen

Help mee onze wijk te vergroenen, breng uw oude bloembollen naar ons bloembollenasiel!

De Initiatiefgroep Groen ontvangt graag uw uitgebloeide narcisjes, blauwe druifjes, hyacinten of crocusjes. Wij planten vervolgens de ingezamelde bollen verspreid uit door de wijk, zodat ze hopelijk volgend voorjaar weer opnieuw tot bloei zullen komen. Zo fleuren wij de wijk op! U kunt uw oude bollen inleveren bij het hek van schooltuin De Distelvink in het Stevenspark. 

16 maart 2021 Lees of luister hier het interview met Ben Crul op Sleutelstad.nl over de Ontmoetingsplek.

15 maart 2021 Lees hier het artikel op unity.nu over de Ontmoetingsplek.

Initiatiefgroep Ontmoetingsplek

Help nu mee aan een gezellige, gezonde en groene wijk!

Dit jaar start de verbouwing van ons buurthuis, dé ontmoetingsplek voor alle bewoners van de Stevenshof. Een moderne en sfeervolle plek waar wijkbewoners van elke leeftijdsgroep elkaar treffen voor een kopje koffie, een broodje, een cursus of een leuke, leerzame of gezonde activiteit.

Wil je meedoen en meedenken? Lees dan hier meer en meld je aan.

Op de pagina van onze initiatiefgroep (helemaal onderaan) vind je een grotere afbeelding van het sfeerbeeld dat hier links staat.

Dierenweide Stevenshof

Vrijwilligersteam aan de slag in de Dierenweide Stevenshof!

Vandaag is het vrijwilligersteam van de Dierenweide Stevenshof aan de slag gegaan met de grote schoonmaak van de weide, de hokken en stallen. Gewapend met bezems, hamers, zagen en kruiwagens maken Avalon, Godfried, Henk, Raymond en Sander de weide vrij van takken, worden bomen gesnoeid, het hekwerk rechtgezet, het kippenhok schoongemaakt en de schapen en geitjes geaaid. Dierverzorger Matthew komt langs en laat zien wat de dieren eten en hoe ze worden gevoederd.

Lees verder op de pagina van de Initiatiefgroep Dierenweide.

Gezonde(re) recepten bij AH Stevensbloem

Naar aanleiding van de goody bags op de Stevenshof Vitaliteitsmarkt (gesponsord door AH Stevensbloem) is er contact geweest met de bedrijfsleider van AH Stevensbloem.

Samen met AH Stevensbloem willen we gezonde(re) recepten onder de aandacht brengen door de ingrediënten van die recepten duidelijk te presenteren bij AH Stevensbloem. Het gaat hierbij om lokale aanbiedingen, die enkel in dit filiaal van toepassing zijn.

AH Stevensbloem wil één keer per maand op de kop van de een stelling de ingrediënten die horen bij een gezond Stevenshofrecept aanbieden. Met daarboven een groot bord (1,5 x 1 meter) met de aanbieding, het menu en het Stevenshof Vitaal logo.

Print Friendly, PDF & Email