
Winterse andijviestamppot met vegaballetjes
Menugang: Hoofdgerecht
Benodigde tijd: 30 minuten
Aantal personen: 4 personen
Ingrediënten (4 personen)
Stamppot
- anderhalve kg kruimige aardappelen
- 2 uien (gesnipperd)
- half groentebouillontablet
- 25 g boter
- 1 zak gesneden andijvie (400 g)
- 2 schaaltjes vegaballetjes
- half bakje gebakken uitjes (à 100 g)
Jus:
- 25 g boter
- 1 Teentje knoflook (gesnipperd)
- 1 Ui (gesneden)
- 1 Rode paprika (blokjes)
- 250 g champignons (in schijfjes)
- Tomatenketchup
- Kopje water
- Peper
- Sambal
- Nootmuskaat
- Paprikapoeder
Benodigdheden
- Stamppot pan (grote pan)
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook samen met de helft van de ui in water met het halve groentebouillonblokje in 20 min. gaar.
- Giet af en vang een kopje kookvocht op.
- Stamp de aardappelen en ui met 25 g boter en wat kookvocht tot een smeuïge puree.
- Meng de andijvie erdoor.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit ondertussen de rest van de boter en bak de vegaballetjes 4-5 min. Neem ze uit de pan en houd warm op een bord onder een deksel.
- Fruit de knoflook en de gesnipperde ui tot deze glazig is.
- Voeg de rode paprika en champignons toe met de tomatenketchup en het kopje water.
- Breng aan de kook en laat nog 3 minuutjes sudderen.
- Breng de Jus op smaak met peper, klein beetje sambal, snufje nootmuskaat en snufje paprikapoeder.
Serveertip:
Schep de andijviestamppot op 4 borden en bestrooi met de gebakken uitjes. Maak een kuiltje in de stamppot en schenk de jus erin. Serveer de balletjes erbij.
Variatie-tips
- Liever geen vegaballetjes? Kies voor
- Een bal gehakt
- Hamlapjes gekruid met shoarma kruiden
- Koolhydraatbeperkt wordt het gerecht door:
- 400 gram aardappelen te vervangen door 400 gram knolselderij
- meer andijvie te nemen en minder aardappelen te gebruiken.
- De jus hoeveelheid is meer dan nodig: neem een klein bakje en bewaar dat wat over is in het vriesvak of in de vriezer. Makkelijk voorhanden voor een ander gerecht.
